زمان بارگزاری این صفحه: 4:09 PM UTC

کربلایی محمود بهجت «کلوچه فومن» را از کربلا به فومن آورد

صد سال پیش، شخصی به نام کربلایی محمود بهجت عازم کربلا می‌شود و پس از بازدید از یک کارگاه شیرینی پزی از عطر و طعم کلوچه‌هایش خوشش می‌آید و تصمیم می‌گیرد در بازگشت از کربلا، آغاز به پخت کلوچه‌هایی شبیه آن در فومن کند

کلوچه فومن

 پایگاه تحلیلی خبری صدای گیلان (sedayegilan.ir)؛

بوی خوش کلوچه همراه با بوی تند و تیز دارچینش در فضا پیچیده است، همه جوره خوشمزه است؛ هم داغش تازه است و هم سردش، دلچسب.

ترد و تازه است و عطرش وسوسه‌ات می‌کند با وجود اضافه وزنت از خریدش صرفه‌نظر نکنی. علاوه بر آن خوردنش با چای لذت بخش است، به خصوص زمانی که در کنار طبیعت سرسبز شمال نشسته باشی و بوی نم و رطوبت با عطر کلوچه داغ ترکیب شده باشد.

مگر می‌شود به فومن سفر کنی و سراغ کلوچه‌هایش را نگیری و به سوغات به شهرت نبری؟ شهر، پر است از کلوچه‌پزهایی که با رقابت تنگاتنگ، کلوچه‌های نارگیلی، گردویی و دارچینی می‌پزند. مقابل مغازه‌های کلوچه‌پزی فومن، طاقتت کم می‌شود و دوست داری در کسری از ثانیه کلوچه را داغ و تازه تحویل بگیری. بعد، آن را تند تند می‌خوری، قبل از آنکه به خانه برسی.

جالب اینجاست که کلوچه پزها برخلاف قنادی‌ها، در جلوی چشمانت با مهارت و تجربه، موادی همچون دارچین و گردو را درون کلوچه ریخته و سپس آن را در درون تنور قرار می‌دهند و در نهایت ترد و تازه تحویلت می‌دهند. قیمت هر کدام از کلوچه‌ها نیز 700 تومان است.

اما آیا می‌دانید خاستگاه کلوچه فومن، کجا بوده است؟

صد سال پیش، شخصی به نام کربلایی محمود بهجت عازم کربلا می‌شود و پس از بازدید از یک کارگاه شیرینی پزی از عطر و طعم کلوچه‌هایش خوشش می‌آید و تصمیم می‌گیرد در بازگشت از کربلا، آغاز به پخت کلوچه‌هایی شبیه آن در فومن کند و این گونه شد که شهر فومن علاوه بر مجسمه‌هایش به کلوچه‌های خوشمزه‌اش شهره شد.

گردشگر تهرانی که همراه خانواده برای مسافرت به استان گیلان و شهر فومن سفر کرده است، در حالیکه پس از خرید کلوچه با دقت خاصی مراقب است، کلوچه‌های داغ به پلاستیک نچسبند در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا خاطرنشان کرد: سالی یک بار همراه خانواده در ایامی غیر از تعطیلات نوروز و تابستان به استان گیلان مسافرت می‌کنیم و در هر بار سفر، کلوچه پزی‌هایی که کلوچه‌هایش طعم، پخت، بسته بندی و برخورد خوب دارند، شناسایی کرده‌ایم و اغلب از جاهای خاص خرید می‌کنیم. کلوچه‌های خریداری شده را به عنوان سوغات برای دوستان و آشنایان می‌بریم و همیشه یک بسته ده تایی از آن را در فریزر منزل نگهداری می‌کنیم. صرف کلوچه همراه با یک لیوان چای در کنار خانواده می‌تواند لحظات خوشی را رقم بزند.

کلوچه فومن در قدیم به قند کلوچه معروف بوده است

یکی از کلوچه‌ پزان فومن که سابقه‌ای 20 ساله در تولید کلوچه دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا خاطرنشان کرد: این محصول در قدیم به “قند کلوچه” معروف بود، زیرا قند را می‌سابیدند و به صورت شکر استفاده می‌کردند، همچنین با قلمی که از شاخ گاو ساخته می‌شد برای ایجاد طرح بر روی کلوچه استفاده می‌شد که این کار در حال حاضر با استفاده از قالب‌های آماده انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه شلوغ ترین ایام کاری مربوط به شهریور است و در این ایام، بیشترین فروش را به دلیل ازدیاد جمعیت گردشگران داریم، درباره کیفیت کلوچه فومن افزود: کیفیت مصرف کلوچه به نحوه نگهداری و تولیدش بر می‌گردد. اکنون چون استفاده از گردو مقرون به صرفه نیست از فرآیند تولید خارج شده و در صورت استفاده، قیمت آن افزایش می‌یابد که قطعا بر میزان فروش آن تاثیرگذار است. واگذاری نرخ گذاری توسط اتحادیه را بهترین شیوه در قیمت گذاری است، زیرا هم به نفع مصرف کننده و هم به نفع تولید کننده است.

این کلوچه پز، بهترین شکل استفاده از کلوچه را مصرف آن بعد از خنک شدن کلوچه داغ دانست و گفت: این محصول قابلیت نگهداری در فریزر را در طولانی مدت دارد.

نقش موثر تولید کلوچه فومن در جذب توریست و اشتغال‌زایی

فرماندار فومن در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر تولید کلوچه به سهم خود توانسته در ایجاد اشتغال و جذب توریست در این شهرستان تاثیرگذار باشد. حضور گردشگران ایام تعطیلات و روزهای پایان هفته موید این ادعاست.

قربانزاده با اشاره به نوع بسته ‌بندی این محصول اظهار کرد: هرگونه تغییر در تولید و توزیع این کالا مستلزم تغییرات ماهوی است و آن را از شکل سنتی به یک تولید صنعتی تبدیل خواهد کرد. کلوچه فومن سمبل این شهر است و فومن را می‌توان با کلوچه آن معرفی کرد ولی متاسفانه تولید کلوچه در شهرهای مجاور ضربه سنگینی به تولید کالای بومی این منطقه وارد کرده است.

فرماندار فومن در خصوص ایجاد بازارچه‌ مخصوص کلوچه ‌پزان خاطرنشان کرد: پراکندگی واحدهای صنفی در نقاط مختلف شهرستان و تجمع مشتریان و خریدارانی که در ایام تعطیلات در جلوی مغازه‌های کلوچه پزی در انتظار به سر می‌برند زیبایی خاصی به این شهرستان داده است.

فعالیت 60 واحد کلوچه پزی در فومن

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت فومن در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: نزدیک به 60 واحد صنفی کلوچه پزی با مجوز کسب و تعداد 20 واحد به صورت غیرقانونی در این شهرستان در حال فعالیت است که از طریق اتحادیه مربوطه، شناسایی و در شرف دریافت پروانه کسب هستند. در صورت عدم دریافت پروانه کسب نسبت به پلمب واحدهای مذکور اقدام خواهد شد.

وی در خصوص میزان تولید کلوچه گفت: با وجود کلوچه فومن سوغات اصیل شهرستان است، میزان تولید آن نیز در ایام مختلف سال متغیر است. بالاترین میزان تولید این کلوچه در ایام نوروز و تعطیلات تابستانی و به طور خاص شهریور اتفاق می‌افتد.

نبود بسته‌بندی مناسب از نقاط ضعف تولید کلوچه فومن

اسدنیا با اشاره به اینکه نبود بسته‌بندی مناسب یک نقطه ضعف در تولید کلوچه فومن است، اظهار کرد: جذب بیشتر توریست و کیفیت کلوچه، بالاترین فاکتور در افزایش تولید است. کیفیت کلوچه بر اساس تعهد تولید کننده و بر پایه تبحر در تولید حاصل می‌شود. عدم بسته بندی هر کالا می‌تواند یک نقطه ضعف تلقی شود اما واقعیت این است که شکل کنونی عرضه کلوچه برای اکثریت مردم پذیرفته شده است.

وی تصریح کرد: بسیاری از واحدهای کلوچه پزی با توجه به سلیقه خود جعبه‌هایی طراحی کردند و با آن کلوچه را عرضه می‌کنند اما از آنجایی که کلوچه فومن کاملاً سنتی و به صورت دستی تولید می‌شود و دارای مدت زمان محدود برای مصرف است و هیچگونه مواد نگهدارنده را در خود نمی‌پذیرد، لزوماً کار را برای صادرات سخت می‌کند.

اسدنیا، مشکلات در تولید کلوچه‌های بی کیفیت را متعدد دانست و تصریح کرد: تبحر نداشتن لازم در تولید، گسترش واحدهای فاقد پروانه و استفاده از مواد بی‌کیفیت از جمله موارد تولید محصول بی‌کیفیت است. همچنین افزایش قیمت کلوچه هرساله بر اساس نرخ تورم تعیین می‌شود و قیمت کنونی آن منصفانه است.

منبع؛ ایسنا

مطالب بیشتر؛

کلیدواژه ها: ، ، ، ، ، ،






عناوین ویژه